1 MAI 2014, Ziua Muncii. De la defilările comuniste, la micii și berea capitaliste. Istoric și tradiții de 1 Mai

1 MAI 2014, Ziua Muncii. De la defilările comuniste, la micii și berea capitaliste. Istoric și tradiții de 1 Mai
Publicat: 30/04/2014, 14:48
Actualizat: 12/01/2020, 05:23

1MAI 2014, Ziua Muncii. În anul1889, CongresulInternaționalei Socialistea decretat ziua de1 maicaZiua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale dinChicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă, scrie Wikipedia.

1MAI 2014, Ziua Muncii. Istoric

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor. În anul1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii).George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886″, sugerându-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranți, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, înPiața Heymarketdin Chicago. Numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000. În timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.

În seara aceleași zile, a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket. Din mulțime,o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști. Au fost răniți 66 de polițiști, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, din care câțiva mortal. În urma acestor evenimente, 8 lideri anarhiști, care aparțineau unei mișcări muncitorești promotoare a tacticilor militante, violente, au fost judecați. Muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat fonduri pentru plata apărării. În urma procesului, 7 dintre aceștia au fost condamnați la moarte (doi având ulterior pedeapsa comutată la închisoare pe viață) și unul la 15 ani închisoare. Șapte ani mai târziu, o nouă investigație i-a găsit nevinovați pe cei 8.

1MAI 2014, Ziua Muncii. Eveniment anual

În anul 1888, la întrunirea Federației Americane a Muncii s-a stabilit ca ziua de 1 mai 1890 să fie data pentru susținerea, prin manifestații și greve, a zilei de muncă de 8 ore. Dar, în anul 1889, social-democrații afiliați la așa-numita Internațională a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. La 1 mai 1890, au avut loc demonstrații în SUA, în majoritatea țărilor europene, înChile,PerușiCuba. După aceasta, 1 mai a devenit un eveniment anual. Până în 1904, Internaționala a ll-a a chemat toți sindicaliștii și socialiștii să demonstreze energic, pentru „stabilirea prin lege a zilei de muncă de 8 ore, cererile de clasă ale proletariatului și pentru pace universală”.

La scurt timp, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimbLabor Day(„Ziua Muncii”), anual, în prima zi de luni a lui septembrie. Pe28 iunie1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmând această dată ca sărbătoare legală. Această decizie a fost luată pentru a repara ofensa adusă greviștilor de la Sindicatul American al Căilor Ferate și al căror protest fusese înăbușit prin trimiterea de trupe. Ziua Muncii în SUA este asimilată grătarelor, autostrăzilor aglomerate și ca ultimul lung week-end al verii.

1MAI 2014, Ziua Muncii. Instrument politic

1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. Există și excepții, de exempluAustralia,ElvețiașiStatele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În țările comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoțită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiție a mișcării muncitorești internaționale. De asemenea, și naziștii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiții. Ziua de 1 mai, fusese transformată într-o sărbătoare a comunității naționale germane, promițându-se construirea unui socialism național, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc. Un discurs rostit deHitlerla 1 mai 1933 este edificator în acest sens:Certurile și neînțelegerile simbolizate de lupta de clasă se transformă acum într-un simbol al unității și înălțării națiunii. Ziua de 1 mai a fost transformată de către naziști într-o sărbătoare propagandistică. Se suținea căziua de 1 mai trebuie să devină o sărbătoare a întregii națiuni și nu poate fi transformată într-un simbol al luptei proletare și a decadenței.[necesităcitare]Serbările câmpenești, chioșcurile cu bere și spectacolele nu lipseau, dar sindicatele fuseseră interzise. Organizațiile muncitorești au fost înlocuite cu directive de la partidul unic. Peste timp, grupări radicale folosesc retorica nazistă, participând la proteste violente având ca pretext ziua de 1 mai (de exemplu, în Germania).

În România, după evenimentele din decembrie 1989, timp de mai mulți ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivități decât la inițiativa unor reprezentanți ai unor partide precum PSM și PRM.

1MAI 2014, Ziua Muncii. Cum se sărbătorește în lume

ÎnGermania, 1 mai este zi liberă. Se poartă la butonieră o panglică roșie, în amintirea lui 1 mai 1890, când, în pofida interdicției manifestațiilor de cătreSozialistengesetz, militanții Internaționalei au convenit să se întâlnească în parcuri purtând o astfel de panglică. Intrată în uitare înGermania de Vest, ea a fost mare sărbătoare înRepublica Democrată Germană.

ÎnRomâniaaceastă zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcareasocialistăîn 1890. Înperioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe. După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte. În 2003, pentru prima oară înistoria postdecembristă, o confederație sindicală (Blocul Național Sindical) a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică, pentru a serba acestă zi. Criticile nu au lipsit, la fel nici acuzațiile de simpatie pro-comunistă, amintirea propagandei PCR fiind încă vie în conștiința populației.

1MAI 2014, Ziua Muncii. Cum se sărbătorea în România comunistă

În România,ZIUA MUNCII, 1 MAI, a fost sărbătorită prima dată în 1890, iar în timpul comunismului se organizau manifestații uriașe pe străzi. După 1990,ZIUA MUNCII, 1 MAInu mai are importanță propagandistică, însă a rămas zi liberă, iar lumea o celebrează de obicei în aer liber, în parcuri, la munte sau la mare.

Iată mai jos o mostră a modului în care se sărbătoreaZIUA MUNCII, 1 MAI, în comunism:

1MAI 2014, Ziua Muncii. Cum se sărbătorește astăzi

Majoritatea românilor aleg să petreacă 1 Mai fie la mare, fie la grătar, în special la munte. Anul acesta sunt așteptați în stațiunile de pe litoral peste 30.000 de români, cu ocazia acestei zile.

Potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare a pieței Gfk România, berea este băutura preferată a românilor de 1 Mai, iar cel mai popular preparat alimentar sunt micii. Aproape doi români din cinci beau bere atunci când se află în concediu, berea ocupând primul loc în topul băuturilor consumate într-o astfel de perioadă, se arată în cercetarea celor de la Gfk.

„Vacanțele, inclusiv cea de 1 Mai, de care urmează să ne bucurăm cu toții în scurt timp, sunt dedicate relaxării alături de cei dragi. Acest studiu demonstrează că românii preferă berea și în aceste momente”, a declarat Constantin Bratu, directorul general al asociației Berarii României

Peste 97% din berea consumată de români este produsă în România.

1MAI 2014, Ziua Muncii. Parade de mașini și festivaluri de muzică și modă, organizate pe litoral în minivacanța de 1 Mai

Concerte rock, hip-hop, electro sau folk, festivaluri de modă, expoziții și parade de mașini moderne și de epocă vor fi organizate în stațiunile de pe litoral pentru cei peste 30.000 de turiști care sunt așteptați să ajungă la mare în minivacanța de 1 Mai, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Petrecerile vor începe în Vama Veche, miercuri seară, când în Club Goblin debutează Festivalul „Înregistrat în România”. În fiecare noapte până în 3 mai vor fi concerte cu Alternosfera, Șuie Paparude, C.T.C., Subcarpați, E.M.I.L., ZOB, Vali Umbra, AFO, Infinitu’ aka Sfântu’8, Flou Rege, Chesarion.

Startul oficial al distracției pe litoral va fi dat în ziua de 1 mai, de parada cu mașini de epocă, motociclete, mașini off-road și de raliu, care se vor deplasa, de la ora 10.00, pe traseul Mamaia – Năvodari – Constanța – Eforie – Constanța – Mamaia.

„Parada Litoralului Românesc a devenit deja o tradiție de 1 Mai. Ca și anul trecut, turiștii și constănțenii pot să participe alături de noi pe tot traseul stabilit. Parada va avea prima oprire în Năvodari, unde se va face deschiderea oficială a sezonului estival 2014, și va continua cu defilarea prin Eforie, Constanța și Mamaia. În toate stațiunile de pe litoral vor avea loc, în 1 și 2 mai, spectacole și concerte pentru primii noștri turiști din acest an”, afirmă președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Corina Martin.

În seara zilei de 1 mai, de la ora 19.00, pe scena special amenajată pe plaja din zona Cazino Mamaia va avea loc un spectacol multietnic de muzică și dansuri, iar în încheiere cei prezenți vor avea parte de un show de lasere și o lansare de sute de lampioane pe cerul stațiunii, deasupra mării.

Pe toată perioada minivacanței, în stațiunea Mamaia vor fi organizate zeci de concerte pe plaje și în cluburi, susținute de Holograf, Mihai Mărgineanu, Loredana, Faydee, Adrian Eftimie, Adrian Stănescu, What’s Up, Sis, Izhevski, Rosario Internullo, DJ Optick, Elf, Fouchat, Victor Stancov, BOg, Capote, Alin G, Bogdan, Hash Hendrex, Ciorty, Gianni Callipari și mulți alții. De asemenea, Mamaia va găzdui, între 1 și 4 mai, festivalurile Sunwaves 15 și The Mission.

Și în celelalte stațiuni de pe litoral vor fi organizate diferite manifestări și petreceri pentru turiștii care vor veni la mare în această minivacanță. Astfel, la Năvodari, în Tabăra Delfinul, pe 1 Mai, de la ora 11.00, vor cânta What”s Up, Axinte, Lorenna, Violeta Constantin, Autentic, Sylvie, Aurel Moga, iar seara se va încheia cu un show de lasere. În corturile amenajate în apropierea scenei vor fi organizate expoziții, sesiuni de face-painting, se vor realiza și printa fotografii.

La Eforie vor fi organizate petreceri câmpenești, concerte de muzică pop, expoziție de antichități și un festival de muzică și dans pentru copii, iar la Costinești, pe plaja din zona Obelisc vor avea loc jocuri sportive, jocuri pe plajă și spectacole cu trupe de folk și rock.

La Neptun va fi Festivalul Internațional Crazy Salsa Fest, care se va desfășura până în 5 mai în incinta complexului turistic 2D. Pe perioada evenimentului vor fi organizate seminarii cu instructori și antrenori de dans.

Tot în Vama Vache, pe lângă Festivalul „Înregistrat în România”, La Canapele Party va fi organizat și Folk’n’Roll, unde vor concerta Țapinarii, pe 1 mai, Fără Zahăr pe 2 mai, Timpuri Noi – 3 mai și Emisia2 în 4 mai.

Și fanii sporturilor auto vor avea parte de evenimente speciale – o etapă a Campionatului Național de Karting Dunlop 2014, organizată la Constanța, în parcarea unui centru comercial și 1 Mai Tuning Fest, pe faleza care leagă stațiunile Saturn și Venus.

Cea de-a doua etapă a Campionatului Național de Karting Dunlop 2014 se va desfășura pe un circuit cu lungimea de 1.000 de metri, la start aliniindu-se peste 60 de piloți. Pe lângă competiția de karting, evenimentul mai cuprinde un concurs auto pentru amatori, precum și demonstrații oferite de către unii dintre cei mai buni piloți de drift, viteză în coastă sau raliu. La 1 Mai Tuning Fest, spectatorii vor fi încântați cu expoziții de tuning auto și moto, concursuri de Drag Racing, Drift GP, de îndemanare auto și moto, demonstrații cu piloți ai Campionatului Național de Viteză în Coastă, drift, numere de stunt și show, petreceri până dimineață cu DJ Harra și multe alte surprize.

1MAI 2014, Ziua Muncii. Turiștii care merg de 1 Mai la mare nu vor mai plăti taxa de trecere a podului de la Fetești

Turiștii care vor merge să petreacă minivacanța de 1 Mai pe litoral nu vor mai plăti taxa de trecere a podului de la Fetești de pe Autostrada Soarelui în zilele de 30 aprilie, 1 și 4 mai, a anunțat, luni, CNADNR, care precizează că măsura a fost luată pentru fluidizarea traficului.

Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, în minivacanța de 1 Mai se sistează încasarea tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre, la Fetești – Cernavodă, pe ambele sensuri de mers, pentru fluidizarea traficului.

Astfel, în 30 aprilie, încasarea taxei pentru utilizarea podului peste Dunăre va fi suspendată între orele 12.00 și 24.00, în 1 mai, de la miezul nopții și până la ora 16.00, iar în 4 mai, între orele 7.00 și 24.00.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor